Prahaborgen

Prahaborgen

Prahaborgen ligger flott til på Hradčany-høyden i Praha. Slottsanlegget er blant verdens største og er godt synlig fra store deler av den tsjekkiske hovedstaden.

Herfra regjerte Bøhmiske konger i eldre tider, mens borgen i dag er tilholdssted for den tsjekkiske presidenten. I Prahaborgen finner du den storslåtte St. Vitus-katedralen hvor flere av Bøhmens konger er gravlagt. I katedralen er også kronjuvelene oppbevart. Prahaborgen inneholder også Den gylne gate hvor Franz Kafka i tider oppholdte seg i ett av de små husene.

Prahaborgens historie starter på slutten av 800-tallet da en kirke tilegnet Jomfru Maria ble bygget her. På 1000-tallet ble to kirker til bygget tilegnet St. George og St. Vitus. Borgen var i denne perioden tilholdssted for landets regjering, prinser og kirkens overhode. På 1300-tallet ble området bolig til konge og seinere keiser Karl IV. Prahaborgen fikk da ytterligere festningsverker og store utbedringer startet både på kongepalasset og i andre deler av borgen, hvor blant annet byggingen av den gotiske St. Vitus-katedralen etter modell av franske katedraler ble satt i gang.

Vernon Nelson